Home » Stories » Story Folkestone

Blog Folkestone

 

Zaterdag 6 oktober was het dan zover, de fotoreis naar Folkestone!

Deze reis was een samenwerking van Fotostudio72, fotograaf Reggie Goole, die graag een workshop fotografie wilde geven in Engeland en ik als reisorganisator ging ervoor zorgen dat alles netjes geboekt was en goed geregeld.

 

Na mijn spullen driedubbel gecheckt te hebben, ging ik op weg naar Aardenburg waar ik had afgesproken met mijn medereizigers op deze eerste fotoreis vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Engeland, zomaar voor één dag.

Het is dan ook goed te doen, we stonden rond half 10 (lokale tijd, in Engeland is het 1 uur vroeger dan bij ons) op Engelse bodem, klaar om Folkestone te ontdekken. Ook het links rijden ging vanzelf, no problem. We kregen een opdracht mee van Reggie, we moesten fotograferen wat nu echt Engels is. Door bezig te zijn met fotografie ga je anders kijken naar dingen, gebouwen en mensen. Het is een kunstvorm waarbij je zoveel kanten op kan. 

 

We startten in de pittoreske haven van deze havenstad met ongeveer 53.000 inwoners en gelegen in graafschap Kent, in het Zuidoosten van Engeland. Het is een andere haven dan wij hier gewend zijn, want bij eb liggen de jachten en bootjes droog op het zand. Zoals heel Engeland heeft ook Folkestone een rijke geschiedenis en was al lang een belangrijke haven en toegangspoort tot de rest van het land. Zeker vanwege de Eurotunnel (oftewel de tunnel onder het kanaal) waarbij we met de auto's de trein ingingen, waardoor je in nog geen 35 minuten van Calais, Frankrijk in de UK bent. 

 

Wat zie ik in die haven wat typisch Engels is? Ik zie geweldig leuke versleten bootjes, dus ga ik op een donker uitziend trapje groen van algen dieper naar het water en fotografeer..met mijn lensdop er nog op. O even terug..beginnersfoutje. Dan gingen we de brug over en liepen over een stel rails van een oude tram. Een soort Low line (leek op de High line in New York) begroeid met mooie bloemen en struikjes en klaproosjes trokken mijn aandacht, een leuke foto! Wat zie je veel ineens door je lens, steeds enthousiaster kijk ik verder en verder, dat wil ik en dat en dat. Gelukkig kregen we ruim de tijd en iedereen deed zijn eigen ding. Af en toe even op elkaar wachten om toch samen verder te gaan. Overgestoken naar het centrum met zijn artistieke smalle straatjes, werden we verrast door zoveel verscheidenheid in kunst en winkels en dan de kleuren! Allesbehalve grijs en grauw. En toen zagen we een trappetje naar boven, altijd spannend wat er daar nu weer te zien zou zijn. Aangenaam verrast door een muur met lijnen, nog veel leuker was om in contact te komen met een artieste die ons wegwijs wilde maken in graffiti. Haar atelier was geweldig fotogeniek met de gebruikte schilderpenselen, mooie illustraties en industriële inrichting. Fantastisch!

 

Een eindje verder kwamen we weer in een prachtige hoekje met veel groen, oude bomen en het bleek een oud kerkhof te zijn, grote grafstenen schots en scheef. Aan het eind van het pad stond een kerkje met oude poorten en ramen van glas in lood. Daar bovenop de heuvel zagen we het strand en de zee. De magen begonnen te rammelen en we kwamen terecht in een typische Britse pub met lekker eten en drinken voor weinig geld. Gelukkig ben ik al veel vaker in Groot-Brittannië geweest en ik wist dus dat je aan de bar moet bestellen, anders zaten we daar nu nog, hihi. We vervolgden onze weg naar beneden terug richting de haven en natuurlijk moest ik even in een souvenirshop naar binnen, want sinds een tijdje spaar ik magneten van de plaatsen waar ik ben geweest voor op de koelkast. Gelukt!

Na de middag nog vol geschoten te hebben met (hoop ik) mooie plaatjes en veel indrukken te hebben verwerkt, was het tijd voor een pauze en thee (en koffie voor de rest), dit keer in een pub aan de haven. Gezeten op een rode fluwelen bankje bespraken we de foto's en technieken. De hele dag was het prachtig foto weer geweest met mooi licht en droog, maar terug naar de auto's moesten we net niet de paraplu's tevoorschijn halen. Terug in de autotrein nog een boterham gesmeerd en toen dat op was, waren we weer aan de overkant in Frankrijk. In Aardenburg gingen we na het afscheid ieder in zijn eigen auto op weg naar huis. Het was een zeer geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Ga jij de volgende keer ook mee met ons?