Home » Stories » Story Argentinië

Argentinië najaar 2019

 

Na een paar dagen Madrid alleen te hebben verkend, kom ik met de groep aan in Buenos Aires, Argentina!

 

Mijn eerste keer in Latijns-Amerika, dus ik ben heel erg benieuwd wat de reis mij gaat brengen. Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik mee kon met deze reis, op uitnodiging van airline Aerolineas Argentinas en lokale agent mocht ik mee. Eerst even wat algemene informatie van de hoofdstad van Argentinië:

 

Het subtropische Buenos Aires, dat aan de zeemonding van de Río de la Plata ligt, dankt haar chique sfeer vooral aan president Julio Rosa die eind negentiende eeuw besloot dat Buenos Aires de rijkdom van Argentinië moest uitstralen.

Tussen 1880 en 1920 was Argentinië namelijk één van de tien rijkste landen ter wereld. Overal in de hoofdstad verrezen imposante gebouwen, zoals het Teatro Colon. Dit is één van de grootste operahuizen ter wereld en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Buenos Aires.

Na de Tweede Wereldoorlog zakte de economie in. Onder meer door het verwoestende beleid van militaristische dictaturen, zoals die van Jorge Videla tussen 1976 en 1983. In die periode 'verdwenen' ruim 30.000 politieke tegenstanders, en werden velen gevangen gezet en gemarteld.

Nog altijd demonstreren groepjes 'Dwaze Moeders' elke donderdagmiddag om half vier op het Plaza de Mayo om aandacht te vragen voor hun nog altijd vermiste kinderen, die nooit werden teruggevonden.

La Boca

De economische neergang heeft een enorme kloof tussen arm en rijk veroorzaakt. In Buenos Aires staan de villa's in het noorden van de stad. Arbeidershuisjes vind je in havenwijk La Boca, San Telmo en de andere zuidelijke districten. Nog verder weg van het stadscentrum beginnen de sloppenwijken.

Ondanks hun armoede zijn La Boca en San Telmo erg populaire wijken. La Boca, gesticht door Italiaanse immigranten uit Genua, dankt zijn roem vooral aan voetbalclub Boca Juniors en het straatje Caminito. Huisjes in alle kleuren van de regenboog zorgen hier voor een kleurrijk straatbeeld.

Hier hadden we tijd om te shoppen en ik heb voor thuis lekkere dulce con leche gekocht en Argentijnse rode wijn, Malbec. 

San Telmo

Ook de wijk San Telmo mag je niet overslaan tijdens je verblijf in Buenos Aires. San Telmo is de bakermat van de tango. Waar kan je deze sensuele dans beter leren dan in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires? In het sfeervolle café Confitería Ideal vlakbij de obelisk op Avenida 9 de Julio volg je een les. Met de groep genoten we van een heerlijk diner met tango show!

Palermo Viejo

In de wijk Palermo Viejo vervolg je je winkeltrip langs veel hippe boetieks. Deze wijk is ook het hart van het nachtleven van Buenos Aires met ontelbaar veel bars en clubs. Een vaste sluitingstijd is er niet. Je feest hier rustig door tot de volgende middag.

Daar zit wel één nadeel aan: zeker in het weekend hoef je echt voor drie uur 's nachts Palermo Viejo niet in te gaan. Stappen in Buenos Aires doe je bij voorkeur heel erg laat! Vergeet tijdens je rondreis door Argentinië ook niet een malse steak te eten bij een van de parrillas. Hier bakken de chefs grote stukken vlees op een houten vuurtje. Heerlijk!!

Evita Perón

De laatste bezienswaardigheid die je niet mag missen in Buenos Aires is de Recoleta begraafplaats. Hier bezoek je het graf van Evita Perón, de voormalige First Lady en beroemdste vrouw van Argentinië.

Evita Peron's graf mag dan een soort pelgrimsoord zijn, het ligt goed verstopt. De begraafplaats is een doolhof van steen. Het is een soort Père-Lachaise, de graven zijn net kleine huizen en er zitten er bijzonder mooie tussen, allemaal met een verhaal.

Heel veel verhalen zitten er ook in de vele graffiti kunstwerken die de stad rijk is. Door een vakkundige gids werden we rondgeleid langs verschillende stijlen en kregen we uitleg over het ontstaan, het waarom en wat vakjargon. Nooit geweten dat er zoveel achter een uiting zat, ik heb ervan genoten, we eindigen in een prachtig atelier van verschillende kunstenaars.

Verder zijn we nog in Tigre geweest, 28 kilometer ten noorden van Buenos Aires. Het stadje ligt aan de deltamonding van de Paraná en is mede hierdoor zeer geliefd bij Argentijnen voor een weekendje weg. De aanwezigheid van vele statige buitenhuizen verraadt bovendien dat dit al jarenlang het geval is. Gedurende een boottocht over de Tigre Delta zien we de fraaiste exemplaren van de selectie buitenhuizen en ik kan me goed voorstellen hoe mensen hier volledig tot rust komen. De omgeving laat zich het best omschrijven als een verzameling kleine riviertjes met overal kleine eilandjes die tezamen een speels geheel vormen. 

Na de tango show gingen we moe terug naar het hotel en na een paar uur slaap (!) was het opstaan en naar het domestic airport voor een vlucht naar het uiterste zuiden van het land, Ushuaia, here I come!

Dichterbij 'het randje van de wereld' dan Ushuaia kom je niet. De zuidelijkste stad ter wereld. En zo voelt het ook op Tierra del Fuego, Vuurland, het eiland van Argentinië zo dicht bij de Zuidpool.

Ushuaia doet op het eerste gezicht wat Scandinavisch aan: houten huizen, geschilderd in vrolijke kleuren, ingeklemd tussen een rustige baai en groen glooiende heuvels. Maar achter die heuvels loopt de vergelijking scheef. Daar doemen snel de kale grijze wanden van de zuidelijkste Andes uitlopers op. Ze dragen hun witte, majestueuze toppen met schijnbare trots.

De toppen reiken relatief dichtbij de kust al tot soms wel 1.500 meter hoogte. Ze hullen zich vaak in grijze wolken. De lucht in Ushuaia is guur, koud en opvallend vochtig voor een plek waar jaarlijks slechts tweederde van de Nederlandse neerslag valt.

Ushuaia ontstond in de eerste helft van de twintigste eeuw als een stadje dat zich centreert rond een zwaar bewapende gevangenis. Alleen de gevaarlijkste criminelen werden er vast gezet.

Ontsnappen was nagenoeg onmogelijk. En mocht dat lukken, dan zou de weg terug naar Buenos Aires nog altijd 3.000 kilometer bedragen. Dwars door de semi woestijn van Patagonië.

Tegenwoordig telt Ushuaia echter ruim 60.000 inwoners en is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. De welvaart van Ushuaia is sterk gekoppeld aan de populariteit van de Zuidpool.

Het is vooral in de ultra korte zomerperiode dat toeristen van over de hele wereld naar Ushuaia stromen. In januari en februari varen cruiseschepen richting de ijs massieven in de Zuidelijke IJszee elke dag af en aan. Ook kun je er per boot naar de Falkland eilanden.

Ushuaia komt in de zomer plotseling tot leven. De stad begint dan zowaar wat te bruisen. Mensen blijven niet langer binnen schuilen voor de kou. Het kan overdag zelfs wel veertien à vijftien graden worden.

De toeristische zomerperiode wordt in Ushuaia steeds langer. De Zuidpool is in trek.

Enerzijds warmt de aarde op en is de route naar Zuidpool steeds grotere periodes ijsvrij en dus bevaarbaar. Anderzijds willen steeds meer mensen de smeltende ijskap met eigen ogen zien, voordat het te laat is.

De eerste cruiseschepen vertrekken nu al vanaf half december in een poging de buitenste ringen van Antarctica te bereiken. Het hoogseizoen eindigt tegenwoordig pas in maart.

De rest van het jaar is de zee nog altijd dichtgevroren. Toch staat vast dat Ushuaia de komende jaren alleen maar populairder zal worden. Niet in de laatste plaats door de ruime aandacht in de media voor klimaatverandering.

Ook Vuurland, het eiland waarop Ushuaia ligt, is van een huiveringwekkende ruig- en schoonheid.

Je kunt er skiën en zeehonden spotten. Ook zwemmen er imposante orka's voor de kust en bevolken grote pinguïnkolonies de zuidelijke kuststroken.

En heb je altijd al eens in de zuidelijkste trein ter wereld willen zitten? De naam van de treinroute zegt al genoeg: El tren del fin del mundo, de trein van het einde van de wereld. De rit is aardig, maar geen must vind ik (toeristisch).

Wel heel mooi en interessant is het nationaal park, Tierra del Fuego National Park. We maken door dit fraaie gebied een korte wandeling die ons voert langs Ensenada Bay, Acigami lake en Lapataia Bay, dichtbij de Chileense grens. Het gebied leent zich bij uitstek voor avontuurlijke hikes langs helderblauwe meren, indrukwekkende gebergtes en uitgestrekte landschappen.

Na deze ochtend, met wederom veel indrukken, gaan we lunchen bij Mario Lola Resto. Ondanks dat er in Ushuaia niet extreem veel te beleven valt, valt het me wel op hoe goed de restaurants en het eten hier zijn. We genieten hier weer van een heerlijke steak met een goed glas wijn.

Na de lunch hebben we een hotel bezoek waarbij we opnieuw eten aangeboden krijgen. Het hotel dat we bezoeken heeft een heerlijke high tea voor ons georganiseerd. Nog meer eten dus! Het is ons wel duidelijk dat we de komende dagen heel veel gaan eten. Een rijke Argentijnse traditie waarover eigenlijk iedereen zeer te spreken is. 

De volgende ochtend worden we weer vroeg opgehaald. Vandaag staat er een boottocht over het Beagle kanaal op de planning. We kijken er allemaal erg naar uit want het Beagle Channell staat toch bekend als het icoon van Ushuaia. Tijdens deze boottocht, welke de gehele ochtend duurt, zien we heel veel verschillende soorten vogels, zeeleeuwen en uiteindelijk de pinguïns waar we met zijn alle zo lang op hebben gewacht. Wat leuk! Naast deze beestjes, die zich zo grappig voortbewegen, zijn andere highlights tijdens deze boottocht Mount Olivia en Cinco Hermanos, Tunel Ranch, Les Eclaireurs lighthouse en Isla de Los Lobos. Allemaal zaken die nog mooier zijn dan ze klinken! Het was deze ochtend overigens wel ontzettend koud, regenachtig en winderig maar het was een super mooie boottocht en een echte verrijking van ons verblijf! Met een lekker zonnetje zou het allemaal nog aangenamer zijn geweest. De frisse buitenlucht maakt ons hongerig, maar we weten inmiddels dat we ook in dat opzicht op onze wenken worden bediend. Bij Isabel Resto, in het centrum van Ushuaia, smullen we van een authentieke, Argentijnse lunch.

Vandaag staat een mooie wandeling op de planning langs de Escondido en Fagnano meren. Het Fagnano meer is het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt voor het grootste deel in Argentinië, maar ook een stukje in Chili. Over een mooie slingerweg rijden we hier naartoe waarbij we af en toe op mooie uitzichtpunten ook even stoppen om foto’s te maken. In dit gebied zijn in de winter de omstandigheden om te skiën perfect en ook kun je hier dan plaatsnemen op een hondenslee of sneeuwscooter.

Argentinië is een land voor levensgenieters, natuurliefhebbers en fijnproevers pur sang. Terug naar huis zijn we voldaan van alle indrukken en het eten natuurlijk ;).

Wat een prachtige reis!