Home » Fantasy » Outlander

Hier een voorbeeld reis, vergeet niet dat ik alle reizen op maat maak, het wordt jouw reis!

 

Stap in de voetsporen van Claire en Jamie van de Netflix serie Outlander!

 

Verken het land dat Outlander inspireerde op deze avontuurlijke 12-daagse Outlander rondreis door Schotland.

Bezichtig locaties waar Outlander sterren zoals Sam Heughan (Jamie) en Caitriona Balfe (Claire) hun opnamen op Outlander filmlocaties uit seizoen 1 en seizoen 2 maakten en bezoek Outlander boek locaties.

Verken onderweg ook historische attracties met levensechte Jacobitische connecties, waar u het ware verhaal van de Jacobitische plicht kunt ontdekken.

 

Dag 1: EDINBURGH

Breng je eerste dag door met het ontdekken van het verhaal van de Jacobitische en Edinburgh-connecties met Prins Charles Edward Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie. Dit is je kans om meer te leren over het politieke landschap van Claire wanneer ze terug reist in de tijd tot 1743, twee jaar vóór de Jacobitische opstand in 1745 aangevoerd door Bonnie Prince Charlie.

PALACE OF HOLYROODHOUSE

Boek locatie en Jacobitische connecties

Het Palace of Holyroodhouse ligt aan de voet van de Royal Mile en is een elegante Koninklijke residentie met eeuwenoude vorstelijke banden. Het is tegenwoordig de officiële Schotse residentie van Hare Majesteit de Koningin.

In september 1745 vestigde Bonnie Prince Charlie zijn hof voor zes weken in Holyroodhouse. Dit wordt geportretteerd in de Outlander romans wanneer Claire en Jamie de prins in het paleis bezoeken en hem smeken zijn hopeloze zaak op te geven.

Jacobitische connecties om voor op te letten in het paleis:

 • De Great Gallery, waar Bonnie Prince Charlie een weelderig bal had.
 • Het ‘Darnley’ bed waar de prins tijdens zijn verblijf in heeft geslapen. Het bed werd oorspronkelijk geleverd voor de hertog van Hamilton in 1682. Je vindt het in de slaapkamer van de koningin.
 • Portretten van Bonnie Prince Charlie en zijn broer, Henry Benedict Stuart, in 1739 geschilderd door Louis Gabriel Blanchet. Je vindt dit schilderij in de Koninklijke eetzaal.
 • In de Outlander romans worden Claire en Jamie na 20 jaar herenigd in de oude binnenstad van Edinburgh.

Old Town, boek locatie

Wandel over de geplaveide Royal Mile en bewonder onderweg de prachtige etalages. Je kunt Keltische en Outlander geïnspireerde items vinden bij Hamilton & Young Jewellery Designers.

Let tijdens uw wandeling ook op de prachtige architectuur overal om je heen. De Old Town is deel van een UNESCO Werelderfgoed locatie (samen met de New Town aan de noordkant van het stadscentrum). De gebouwen die je ziet zijn door de eeuwen heen grotendeels onveranderd gebleven.

Dag 2: DE SPOORWEG BO'NESS EN KINNEIL

Filmlocatie - seizoen 1

Wat dacht je van een ontspannen rit in een comfortabele ouderwetse treinwagon om uw dag te beginnen? Bo'ness Station op de Bo'ness & Kinneil Railway werd gebruikt als het Londens treinstation waar Claire en Frank afscheid namen voordat ze hun oorlog taken op zich namen.

Geniet van het landschap vanuit de stoom- of dieseltrein en verken het Museum of Scottish Railways, het grootste spoorwegmuseum van Schotland, gelegen naast het Bo'ness Station.

LINLITHGOW PALACE

Jacobitische connectie en filmlocatie - seizoen 1

Verken de vertrekken en torens van deze prachtige paleis ruïne en maak een verfrissende wandeling om Linlithgow Loch.

In 1745 bezocht Bonnie Prince Charlie het paleis op zijn reis naar het zuiden. De sierlijke binnenplaats fontein werd ter gelegenheid naar verluidt gevuld met rode wijn!

In Outlander werden de majestueuze ingang en gangen gebruikt als Wentworth-gevangenis waar Jamie gevangen werd gehouden.

Top tip: Linlithgow heeft een directe treinverbinding met Edinburgh van slechts 20 minuten.

DAG 3 - VERKEN ATTRACTIES OP WEG NAAR STIRLING

Reis van Edinburgh of Linlithgow naar Stirling en stop onderweg bij twee prachtige statige huizen en een kasteel.

HOPETOUN HOUSE

Filmlocatie - seizoen 1 en 2

Hopetoun House nabij South Queensferry dateert uit de 17e eeuw en is een prachtig statig huis omringd door een uitgestrekt landgoed van ruim 6.500 hectare.

In Outlander fungeerden delen van het huis en terrein als het landgoed van de hertog van Sandringham, de logeerkamer in het appartement in Parijs van Jamie en Claire, het landgoed Hawkins en het decor voor de straten van Parijs.

Een andere belangrijke filmlocatie op het Hopetoun-landgoed is Midhope Castle, dat als de achtergrond van Jamie's geliefde Lallybroch figureerde.

Binnenin het kasteel (het vervallen interieur) werd niet gefilmd, maar de buitenkant is direct herkenbaar. Houd er rekening mee dat Midhope zich op een privéterrein van Hopetoun Estate bevindt en dat de toegang beperkt is. Als je het terrein wilt bezoeken, moet je een vergunning halen bij de nabijgelegen Hopetoun Farm Shop.

BLACKNESS CASTLE

Filmlocatie - seizoen 1 en 2

Bezoek Blackness Castle, een 15e-eeuws fort aan de oevers van de Firth of Forth.

In Outlander diende het kasteel als het hoofdkwartier van Black Jack Randall in Fort William. De binnenplaats werd gebruikt voor de hartverscheurende scènes van Jamie's opsluiting.

CALLENDAR HOUSE

Filmlocatie - seizoen 2

Stop voor een middagbezoek in een ander groots landhuis - Callendar House in Falkirk. Het huis is gelegen in het uitgestrekte groene gebied van Callendar Park, dateert uit de 14e eeuw en is gastverblijf geweest voor vele beroemde historische figuren, waaronder Bonnie Prince Charlie.

In Outlander werd de authentieke Georgische keuken van het huis gebruikt als onderdeel van Bellhurst Manor, het huis van de hertog van Sandringham.

Logeer in Falkirk en Stirling.

DAG 4 - EEN DAGTOCHT VANUIT STIRLING

Stap in de auto en geniet van een uitstapje vanuit Stirling. Vandaag bezoekt u Doune Castle - ook wel bekend als Castle Leoch - en nog twee andere geweldige attracties.

DRUMMOND CASTLE GARDENS

Filmlocatie - seizoen 2

De prachtige Drummond Castle Gardens is een van de mooiste tuinen van Europa. In Outlander worden de tuinen getoond als het sierlijke park en de boomgaard van het Paleis van Versailles in Frankrijk.

Let tijdens je bezoek op de twee prachtige koper beuken die in 1842 door koningin Victoria zijn geplant.

Opmerking: Drummond Castle zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

DEANSTON DISTILLEERDERIJ

Filmlocatie - seizoen 2

De Deanston Distilleerderij was vroeger een katoenfabriek en staat nu bekend om de glorieuze whisky. Volg een rondleiding om te zien hoe whisky wordt gemaakt.

In Outlander werden de historische gebouwen gebruikt als decor voor het wijnmagazijn van Jamie's neef in de haven van Le Havre.

DOUNE CASTLE

Jacobitische connectie en filmlocatie - seizoen 1

Een van de belangrijkste stops op uw reisroute – is een bezoek aan Doune Castle. Deze opvallende ruïne fungeerde als exterieur van Castle Leoch, de thuisbasis van Colum MacKenzie en zijn clan in de 18e eeuw.

Tegenwoordig is Doune Castle tevens beroemd als een Outlander filmlocatie, maar wist u dat het kasteel echte Jacobitische banden  heeft? De Jacobieten namen het kasteel over van regeringstroepen in 1745. Na de Slag van Falkirk in 1746 werden daar gevangenen van het regeringsleger opgesloten.

DAG 5 - HISTORISCHE STEDEN IN FIFE

Overnacht in Stirling voordat je over de Firth of Forth naar Fife reist. Vandaag bezoek je twee prachtige historische steden - Culross en Falkland.

ROYAL BURGH OF CULROSS

Filmlocatie - seizoen 1 en 2

Met de geplaveide straatjes en rijen historische huisjes zal je bezoek aan Culross het gevoel geven even terug in de tijd te gaan, naar de 17e en 18e eeuw.

In Outlander diende het Mercat Cross-gebied in het centrum van de stad als het fictieve dorp Cranesmuir waar Geillis woont. De tuin achter Culross Palace is de kruidentuin van Claire in Castle Leoch.

Open: stad - het hele jaar door, Culross Palace - in het seizoen.

 FALKLAND

Filmlocatie - seizoen 1 en 2

Verken de historische straten van dit pittoreske stadje en bezoek het Falkland Palace, dat aan het begin van de 16e eeuw werd gebouwd en een favoriet landhuis werd voor vele koningen en koninginnen.

In Outlander is Falkland een van de eerst getoonde locaties - de stad was het decor voor Inverness in de jaren 1940, waar Claire en Frank hun tweede huwelijksreis maken.

In de stad kun je een bezoek brengen aan:

 • The Covenanter Hotel, locatie van het gezellige Mrs Baird's Guesthouse.
 • De Bruce Fountain, waar de geest van Jamie naar Claire's kamer kijkt.
 • Fayre Earth Gift Shop, die ook dienst doet als Farrell's Hardware and Furniture Store.
 • Campbell's Coffee House and Eatery, de locatie van Campbell's Coffee Shop in de serie.

DAG 6 - ONTDEK DE GESCHIEDENIS VAN DE HIGHLANDS

Zie hoe het landschap onderweg verandert van pastoraal laagland naar ruige Highland-pieken tussen Falkland en Inverness. Stop even voor een bezoek aan een replica van een Highland-nederzetting uit de jaren 1700.

 HIGHLAND FOLK MUSEUM

Filmlocatie - seizoen 1

Zie hoe het leven was voor de mensen van de hooglanden vanaf de 17e eeuw tot de jaren 1960 in het Highland Folk Museum in Newtonmore.

In Outlander wordt de replica van de 18e-eeuwse Highland pachtboerderijen (crofts) van het museum gebruikt. Hier sluit Claire zich aan bij Dougal en zijn volgelingen om huur te innen van de huurders van de clan.

Open: in het seizoen.

SLAG OM CULLODEN

Boek locatie en Jacobitische connecties

Ervaar de ruige heidevelden waar de Slag om Culloden in 1746 plaatsvond en voel de sfeer van de plek waar een van de meest schokkende veldslagen in de Britse geschiedenis plaatsvond.

Culloden Moor was de locatie van de laatste slag van de Jacobitische opstand, toen Bonnie Prince Charlie en zijn volgelingen, waaronder de Frasers en MacKenzie's, werden verslagen door de regeringstroepen van de hertog van Cumberland.

In de Outlander romans is de heide de locaties waar Jamie strijdt in de Slag om Culloden in 1746. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum van Culloden Battlefield en ontdek meer over de strijd.

Open: slagveld - het hele jaar door, Culloden Battlefield bezoekerscentrum - in het seizoen.

 CLAVA CAIRNS

De Clava Cairns, gelegen op slechts een paar minuten rijden van het slagveld van Culloden, zouden de inspiratie zijn voor Outlander’s mysterieuze Craigh na Dun - de staande stenen die Claire terugvoeren in de tijd.

Deze heilige plaats was een belangrijke begraafplaats in de Bronstijd. De graflocaties, cairns en staande stenen zijn ongeveer 4.000 jaar oud.

Maak foto's ter herinnering, maar klim niet op monumenten.

DAG 7 - INVERNESS EN LOCH NESS VERKENNEN

Word heerlijk vroeg wakker om optimaal van uw dag in Inverness te genieten. Breng de ochtend door met het verkennen van de stad voordat je naar Loch Ness en Urquhart Castle gaat.

INVERNESS

Boek locatie

Verken de prachtige Highland-stad die Claire en Frank kozen voor hun tweede huwelijksreis in de Outlander romans.

De beste plaatsen om te bezoeken in Inverness zijn onder meer:

 • Inverness Museum & Art Gallery – bewonder intrigerende objecten zoals Jacobitische memorabilia.
 • Victorian Market - kijk rond in de winkels onder het historische gietijzeren en houten koepeldak van de markt.
 • Inverness Botanic Gardens - bewonder prachtige bloemen en exotische cactussen.
 • Leakey’s Bookshop - een ruim aanbod van geweldige boeken.
 • River Ness - wandel langs de rivieroevers en steek de hangbrug over naar de Ness Islands.

LOCH NESS

Boek locatie

Een reis naar Inverness is niet compleet zonder Loch Ness te bezoeken. Deze enorme watervlakte maakt op iedereen indruk - het bevat meer water dan alle meren in Engeland en Wales bij elkaar.

Er zijn meerdere rondvaartbedrijven waarmee je een cruise kunt maken op dit iconische loch.

In the Outlander romans maken Claire en Frank een cruise op het water en in haar 18e-eeuwse leven ontmoet Claire het monster van Loch Ness (in de roman een waterpaard genoemd).

URQUHART CASTLE

Jacobitische connectie

Aan de noordwestelijke oever van Loch Ness zijn de prachtige ruïnes van Urquhart Castle. De locatie is al befaamd sinds het jaar 580, toen St Columba er een bezoek bracht. Er zijn sporen van een kasteel op de locatie uit de jaren 1200.

De eerste Jacobitische opstand van 1689 betekende het einde voor Urquhart Castle als een functionerend kasteel en garnizoen. In 1692, na het einde van de eerste opstand, werd het kasteel door regeringstroepen opgeblazen om te voorkomen dat het onder Jacobitische controle zou vallen. Urquhart Castle is sindsdien een ruïne.

Volg een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel en verken de ruïnes.

DAG 8 - RIJDEN DOOR DE GREAT GLEN NAAR FORT WILLIAM

Bewonder de uitzichten op inheemse Caledonian dennenbossen, glinsterende lochs en open heidevelden terwijl je door de Great Glen rijdt op weg van Inverness naar Glenfinnan. Dit is de glen waar Claire en Jamie na hun bruiloft door reden in de Outlander romans.

GLENFINNAN MONUMENT

Jacobitische connectie

Strek je benen en geniet van de frisse Highland-lucht terwijl je het Glenfinnan-monument aan de oevers van Loch Shiel bezoekt. Bonnie Prince Charlie heeft op 1 augustus 1745 de Jacobitische vlag gehesen (het begin van de laatste Jacobitische opstand), na aankomst op het vasteland vanuit de Outer Hebrides.

Beklim het monument voor een uitzicht over Loch Shiel en loop even binnen bij het bezoekerscentrum voor meer informatie over de opstand van 1745.

Open: site - het hele jaar door, Monument & Bezoekerscentrum - in het seizoen

Tip - Terwijl u hier bent niet vergeten foto's te maken van het nabijgelegen Glenfinnan Viaduct - het is een beroemde filmlocatie in de Harry Potter films.

WEST HIGHLAND MUSEUM

Jacobitische connectie

Verken de geschiedenis van de westelijke Highlands en bekijk archeologische vondsten en schatten uit het gebied. Het museum heeft ook een geweldige Jacobitische tentoonstelling met tal van minder bekende verhalen die je kunt ontdekken.

Enkele van de fascinerende items die je kunt zien zijn:

 • Bonnie Prince Charlie's dodenmasker
 • Een fijn zijden vest van de Prins
 • Een waaier gemaakt voor een groot bal in het Palace of Holyroodhouse
 • Een geheim portret van Bonnie Prince Charlie

    NEVIS RANGE MOUNTAIN GONDOLA

Bewonder een geweldig uitzicht op de hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis, vanuit een kabelbaan op de flank van Aonach Mor, een van de hoge bergen naast Ben Nevis.

Geniet van verreikende uitzichten op Ben Nevis, Fort William, de Great Glen en de omliggende hooglanden en stap uit bij het bergstation voor een bezoek aan Snowgoose Restaurant & Bar. Hier kunt je genieten van een warm drankje, een lekker hapje of een maaltijd.

 

 

DAG 9 - VERKEN GLENCOE OP WEG NAAR GLASGOW

Vertrek vanaf Fort William op uw reis naar het zuiden naar Glasgow. Je route voert door een van de mooiste omgevingen van Schotland - waaronder de diepe vallei van Glen Coe.

GLEN COE

Filmlocatie - seizoen 1

Deze locatie werd gebruikt voor de Outlander’s voortiteling. Een bezoek aan het wereldberoemde Glencoe zal een hoogtepunt van je reis zijn. Rijden door deze diepe vallei voelt alsof je een geheim gebied van Schotland binnengaat.

Stop op een van de parkeerplaatsen en proef de atmosfeer gecreëerd door de torenhoge pieken om je heen voordat je het Glencoe Bezoekerscentrum binnengaat. Je kunt hier een hapje eten voordat u de tentoonstelling bekijkt.

Open: glen - het hele jaar door, Glen Coe bezoekerscentrum - het hele jaar behalve enkele weken in december/januari

Tip - U hebt geen brandende zon nodig om optimaal van deze prachtige omgeving te genieten. In veel opzichten is Glencoe nog indrukwekkender op een bewolkte, broeierige dag, wanneer de glen in mist gehuld is en de wolken laag in de heuvels liggen.

GLASGOW CATHEDRAL

Filmlocatie - seizoen 2

Glasgow Cathedral, gebouwd in 1100, is een van de oudste gebouwen in de stad en een van de best bewaarde middeleeuwse kathedralen op het Schotse vasteland.

Betreed de kathedraal, bewonder de prachtige gotische architectuur en de historische crypte, die halverwege de 12e eeuw werd gebouwd voor de tombe van St. Kentigern.

In Outlander wordt de crypte van de kathedraal gebruikt als L'Hôpital Des Anges in Parijs, waar Claire zich aanbood als vrijwilliger.

GEORGE SQUARE

Filmlocatie - seizoen 1

Ga 's avonds naar George Square om de historische omgeving te zien waar Frank in de jaren 1940 spontaan een huwelijksaanzoek aan Claire deed.

Geniet van een wandeling over het plein en de sierlijke architectuur van de omliggende gebouwen, en bekijk de vele standbeelden en monumenten van het plein. Er zijn veel uitstekende eetgelegenheden in deze omgeving of in de nabijgelegen Merchant City.

DAG 10 - GLASGOW VERKENNEN

Dit is je kans om te genieten van de levendige atmosfeer van Glasgow, de grootste stad van Schotland. Er zijn vandaag vele topattracties te bezoeken, zoals Pollok House en het Hunterian Museum.

POLLOK COUNTRY PARK

Filmlocatie - seizoen 1 en 2

Bezoek het Pollok House in het zuiden van Glasgow om de grote kamers en grote personeelsverblijven van het historische gebouw te bekijken. Het voornaamste deel van het huis werd gebouwd in 1752 - tijdens Jamie's tijd in Outlander.

In de tv-serie figureert Pollok Country Park, dat Pollok House omringt, verschillende keren als achtergrond. Het fungeert als het terrein rond Castle Leoch en ook voor het Franse platteland terwijl de personages tussen Le Havre en Parijs reizen.

HUNTERIAN MUSEUM

Het Hunterian Museum is gevestigd in de historische gebouwen van de Universiteit van Glasgow en heeft tal van fascinerende tentoonstellingen over onder meer medische wetenschap, zoölogie en anatomie.

Bezoek ook het Mackintosh House en bezichtig het huis dat Charles Rennie Mackintosh ontwierp met zijn vrouw Margaret Macdonald Mackintosh.

ASHTON LANE

Ga 's avonds naar de West End voor een diner en een drankje. Ontdek Ashton Lane met zijn flonkerende lichtjes, originele eetgelegenheden en onafhankelijke cinema.

DAG 11 - VERKEN GALLOWAY

Rij zuidwaarts vanuit de bruisende stad Glasgow en verken het weelderige landschap van Dumfries & Galloway, het geboorteland van Sam Heughan.

DRUMLANRIG CASTLE

Jacobitische connectie en filmlocatie - seizoen 2

Maak een rondleiding door dit prachtige 17e-eeuwse kasteel, in de buurt van Thornhill, en verken historische kamers vol met kunstwerken, Franse meubels en antiek. Maak daarna een wandeling door het 90.000 hectare grote landgoed van het kasteel, waar zich ook een mountainbikeroute voor kampioenschappen bevindt.

GALLOWAY FOREST PARK

Het weelderige Galloway Forest Park ligt in de omgeving waar Sam Heughan (Jamie uit Outlander) opgegroeide in Dumfries & Galloway. Stap even binnen bij het Clatteringshaws bezoekerscentrumvoor een verfrissende wandeling langs de oever van Clatteringshaws Loch.

U kunt dieren in hun natuurlijke omgeving zien in de Red Deer Range en het Wild Goat Park.

Open: Clatteringshaws Bezoekerscentrum, the Red Deer Range and the Wild Goat Park - in het seizoen

 

In Outlander fungeerden het exterieur, de woonkamers en slaapkamers van Drumlanrig Castle als Bellhurst Manor, inclusief een slaapkamer waar Bonnie Prince Charlie ooit sliep toen hij op weg was naar Culloden in het noorden.

 

DAG 12 – TERUG NAAR EDINBURGH

Je laatste dag voert je van Dumfries & Galloway terug naar Edinburgh. Onderweg kun je stoppen voor een aantal historische bezienswaardigheden.

TRAQUAIR HOUSE

Jacobitische connectie

Verken het oudste bewoonde huis van Schotland, een voormalig Koninklijk jachthuis uit 1107 dat tot op de dag van vandaag een familiehuis is. Wandel door de prachtige kamers, bezoek Traquair House Brewery en dwaal door het doolhof.

Tijdens je bezoek ontdek je de Jacobitische connecties met Traquair House - in de jaren 1700 ondersteunden de graven van Traquair de Jacobitische plicht. Bonnie Prince Charlie bezocht het huis in 1745.

Open: in het seizoen

ROBERT SMAIL’S PRINTING WORKS

Neem een kijkje in deze historische drukkerij om te zien hoe drukwerk zoals briefpapier en kranten vroeger werden gedrukt. Hoewel de drukkerijen dateren uit 1866 (na Jamie's tijd in Outlander) geeft deze unieke historische attractie een idee hoe het leven was voor Jamie in zijn drukkerij aan de Royal Mile in de Outlander romans.