Home » Fantasy » Game of Thrones

In de voetstappen van de hitserie ’Game Of Thrones’. Met de meeste locaties van de Seven Kingdoms ter wereld heeft Noord-Ierland zijn titel ‘grondgebied van Game of Thrones’ dubbel en dwars verdiend.Ontdek het echte Westeros. In Noord-Ierland liggen de groene Riverlands zij aan zij met de Iron Islands, grenst de Dothraki Sea aan Winterfell en weet je nooit wanneer je een schrikwolf tegen het lijf loopt. Volg de verhalen van de Seven Kingdoms op het grondgebied van Game of Thrones.

 

Dag 1: Amsterdam - Belfast- Newtownards

Deze bijzondere reis begint met een vlucht van Amsterdam of Brussel (met tussenstop) naar Belfast, waar u uw huurauto voor de komende dagen in ontvangst neemt. Uw eerste accommodatie ligt op ongeveer een kwartier rijden van Belfast. Afhankelijk van uw vluchtschema kunt u de omgeving verkennen of nog een uitstapje maken naar de kustplaats Bangor. Overnachting in Newtownards (ca. 15 km).

 

Dag 2: Newtownards-Newcastle

Vandaag begint de echte Game Of Thrones experience! Uw eerste stop is Quintin Castle en Quintin Bay, waar Jaime Lannister en Bronn of the Blackwater een plan smeedden om Princess Myrcella terug te halen uit Dorne. Wandel over het mooie strand aan de voet van Quintin Castle.

 

Met de ferry steekt u de monding van Strangford Lough over. Hier kunt u een koffiestop bij The Cuan Guesthouse maken en de op Game of Thrones geïnspireerde deur bewonderen, met scenes uit het zesde seizoen van de serie. Door heel Noord Ierland kunt u 10 van deze deuren vinden. 

 

Bij landgoed Winterfell (Castle Ward) kunt u leren boogschieten en in authentieke kleding van Westeros meedoen aan een middeleeuws banket, geïnspireerd op de serie. 

 

Via Inch Abbey, waar de Oorlog van de Vijf Koningen begon, rijdt u naar Tollymore Forest Park waar u fantastische Californische sequoia’s, eeuwenoude stenen bouwsels en de onheilspellende White Walkers vindt. Dit uitgebreide bosgebied staat bekend als het Haunted Forest in Westeros en hier stonden we voor het eerst oog in oog met deze kille beesten. Ook zagen de Starks er voor het eerst hun pasgeboren schrikwolven. Zoek je eigen schatten tussen de mossige gloed van deze eeuwenoude bomen, maar blijf alert op blauwe ogen die je vanuit het halfduister in de gaten houden ... Overnachting in Newcastle in een zeer goed en luxe Victoriaans Hotel waar u zich voor een nacht als een royal voelt (ca. 100 km).

 

DAG 3 - Newcastle-Ballintoy

Na ongeveer anderhalf uur rijden komt u bij Toome Canal ’Valyrische kanaal’, waar Tyrion lannister werd ontvoerd door Jorah Mormont in seizoen vijf. U vindt hier tevens een prachtige mix van bossen, veenmoerassen en dieren in het wild. U vervolgt uw weg richting de kust, naar het indrukwekkende plateau van Antrim met zijn winderige vlaktes en basalten aardlagen die een stekelige kam vormen. Deze locatie werd gebruikt voor de verbeelding van de Neck en hier hoort Sansa Stark van Littlefinger dat ze uitgehuwelijkt is aan de vreselijke Ramsay Bolton....

 

Rijd verder via Dothraki Sea, het thuis van de wat ruwere bewoners van Essos, naar Runestone. Lord Yohn Royce neemt hier Robyn Arryn, de Lord of the Eyrie, mee om hem op te voeden als zijn beschermeling. Het is ook de plek waar Sansa en Littlefinger zijn pogingen tot duelleren gadeslaan.

 

Durft u naar de grotten van Cushendun? In Westeros vond in deze grotten een duistere misdaad plaats. Verderop aan de bekende Causeway- kustroute kunt u stoppen bij Slaver’s Bay waar Tyrion Lannister en Jorah Mormont op hun weg naar Meereen in conflict met slavenhandelaren komen. En eindig deze dag bij Ballintoy Harbour, ook bekend als Pyke, het thuis van de beruchte IJzergeborene. Bij het nabijgelegen Ballintoy Beach wordt Euron Greyjoy verdronken om koning te worden van de Iron Islands.

 

U mag eigenlijk niet de touwbrug van Carrick-a-Rede missen, waar u hoog boven de zee een prachtig uitzicht heeft. Eventueel kunt u bij het mooie licht van de zonsondergang nog over Kingsroad ’The Dark Hedges’ wandelen. De beuken langs deze weg met de vervormde stammen en het verstrengeld bladerdak erboven zijn ruim 200 jaar oud. Loop over deze legendarische weg en waan je in de Seven Kingdoms. U kunt er ook voor kiezen om de Dark Hedges morgen in het ochtendgloren te bezoeken. Overnachting in Ballintoy bij The Fullerton Arms, waar u tevens ’deur 6’ van Game of Thrones kunt vinden (ca. 260 km).

 

 

DAG 4 - Ballintoy

De kust van Dorne, de stranden van Dragonstone en het hol van een voortvluchtige Lannister staan vandaag op het programma. U kunt beginnen bij het uitgestrekte zandstrand van Portstewart Strand met haar kalme golven. Tussen de enorme zandduinen en het helmgras werden Jaime en Bronn gevangen door Dornse wachters aan de kust van Sunspear, en Ellaria spande hier samen met de Zandslangen om een oorlog te ontketenen tegen de Lannisters. 

Downhill Beach is een uitgestrekt zandstrand, met daarboven de Mussenden Temple, een replica van de Tempel van Vesta in Rome. Op dit strand komen de toeristen en plaatselijke bewoners samen om naar de dappere surfers te kijken. Maar dit smetteloze strand heeft een duistere zijde: hier verwierp Stannis Baratheon de zeven goden van Westeros. Hij werd door Melisandre uitgeroepen tot de voorvechter van de Lord of Light en stortte hij Dragonstone in de War of the Five Kings.

Houd uw ogen open; in Binevenagh zijn veel draken! Op deze berg zochten Daenerys en haar draak Drogon toevlucht in de Dothraki Grasslands nadat ze wegvluchten van de vechtarena’s in Meereen. De berg zelf markeert de uiterste rand van het plateau van Antrim en biedt uitzicht over de county’s Armagh en Londonderry. Loop over het pad en geniet van de unieke panorama’s die zich kilometers ver uitstrekken. Op heldere dagen kunt u zelfs in de verte de westkust van Schotland zien. Overnachting in Ballintoy (ca. 100 km).

DAG 5 - Ballintoy-Enniskillen

Uw volgende bestemming is Enniskillen en het hol van de Lightning Lord. Te midden van een wirwar aan bossen en achter een waterval ligt Pollnagollum Cave verborgen, onderdeel van het Marble Arch Caves Global Geopark. Loop over het pad door Belmore Forest en bezoek de grot waar de Brotherhood Without Banners zich schuilhield voor de binnenvallende troepen van Lannister. Arya, Gendry en Hot Pie werden door het schorem gevangen genomen tijdens hun poging Riverrun te bereiken. In deze donkere grot ging Sandor Clegane het bepalende gevecht aan tegen de onverschrokken en onsterfelijke Beric Dondarrion...

 

Als u nog tijd overheeft neem dan nog de veerboot vanuit Enniskillen naar Devenish Island. Een eiland om verliefd op te worden. Door de eeuwen heen genoten de oude Kelten, christelijke monniken en Vikingen allemaal op hun eigen manier van hun tijdelijke verblijf hier. Overnachting in Enniskillen (ca. 191 km).

 

DAG 6 - Enniskillen-Belfast

U rijdt naar de hoofdstad van Noord Ierland, Belfast, en tevens de stad waar u ’Glass of Thrones’ en de tentoonstelling ’Game of Thrones vindt. Het beste kunt u eerst naar uw accommodatie rijden om in te checken en uw koffers af te geven. Vervolgens brengt u uw huurauto terug bij het stadskantoor van de verhuurmaatschappij. U heeft de rest van de dag om Belfast te verkennen. Overnachting in Belfast (ca 142 km).

 

DAG 7 - Belfast

Na een decennium is het filmen van Game of Thrones in Noord-Ierland tot een einde gekomen. Om het laatste seizoen van de serie en Noord-Ierland als grondgebied van Game of Thrones te vieren, verschijnen er zes spectaculaire ’Glass of Thrones’ glas-in-lood-installaties in Belfast. Na elke aflevering is er een nieuw kunstwerk onthuld. 

 

De tentoonstelling, ’Game of Thrones: The Touring Exhibition’ in het Titanic Exhibition Centre in Belfast, voert bezoekers mee in het mystieke land van de Seven Kingdoms. Met talrijke originele kostuums, rekwisieten en bijzondere decorstukken uit de succesvolle hit-serie is de tentoonstelling een must-see voor alle fans. Wees er snel bij want de tentoonstelling sluit op 1 september 2019.

 

Belfast heeft nog veel meer bezienswaardigheden, zoals de imposante City Hall, de Botanic Gardens, de St.Anne’s kathedraal en de scheefstaande Albert Clock Tower. Er zijn interessante tours met een Black Cab, waarbij de muurschilderingen en oude scheidslijnen in West Belfast worden bezocht, waarbij de taxichauffeur uitleg geeft over de vroegere politieke verdeeldheid van de stad. Ook een drankje in de beroemde Crown Liquor Bar mag u niet overslaan. Een leuke manier om de stad te verkennen is een stadstour per fiets. Overnachting in Belfast.

 

DAG 8 - Belfast-Amsterdam

U gaat op eigen gelegenheid naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

   

(NOORD) IERLAND PRAKTISCH

Hoe er naar toe?

Aer Lingus/Easyjet Amsterdam/Brussel-Belfast

Aer Lingus en Easyjet bieden een breed scala vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Groot-Brittannië. Vanaf Brussel is er een tussenstop in Londen.

 

Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor een samengestelde (rond)reis. Beide bieden een uitgebreide dienstregeling en vliegen op aantrekkelijke tijden. Dat is een ontspannen start van de vakantie.

Bij deze reis kun je verblijven in hotels, Bed & Breakfasts & Inns.

 

 

De Ierse Republiek telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 69.825 km² (ongeveer twee keer zo groot als Nederland). In het noordoosten grenst de Republiek aan Noord Ierland , wat een onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. Maar ook wordt vaak het klaverblad (shamrock) gebruikt als nationaal symbool. De officiële naam van de Ierse Republiek is Poblacht Na h ’Éireann, in het kort : Éire. 

 

Taal

De voertaal is in Ierland is Engels, maar in de wat meer afgelegen streken aan de gehele westkust spreekt men Iers (Gaelic), de oude Keltische taal. Deze streken waar ongeveer 70.000 Ieren het oude Iers nog beheersen, heten "The Gaeltacht. De Ieren zijn afstammelingen van de Kelten, net zoals de inwoners van Schotland, Wales en Bretagne, het Gaelic is hier dan ook aan elkaar verwant.

 

Cultuur

De Ieren zijn erg trots op hun al duizenden jaren oude cultuur en houden veel tradities in ere, zoals de viering van St. Patrick’s Day op 17 maart, waarbij iedereen in het groen gekleed gaat, en het eten van Irish Stew (beef met wortels en kool) tijdens Halloween. De traditionele muziek hoort u overal, van de pubs tot in de stadscentra en er worden regelmatig muziekfestivals georganiseerd. De bekendste instrumenten die worden bespeeld zijn de ‘’bodhrán’’, een soort handtrommel, de viool en de ‘’tin whistle’’. Dansen wordt door de Ieren als een zeer serieuze zaak gezien (wij noemen bijv. de Riverdance) en door het hele land worden danswedstrijden gehouden. In een ‘’Céili kunt u zelf proberen mee te dansen met de Ieren.

De pub speelt een grote rol in het leven van de Ieren. Men gaat niet alleen naar de pub om te drinken, maar ook om te filosoferen over het bestaan, verhalen te vertellen en te genieten van een heerlijke maaltijd of gewoon rustig bij het knappende haardvuur te zitten onder het genot van een pint Guinness. De pub wordt als een soort openbare huiskamer gezien, waar men elkaar ontmoet en geniet van traditionele muziek, waarbij iedereen vaak spontaan meedoet.

 

Tijdsverschil

Het is in Ierland één uur vroeger dan in Nederland.

 

Geld

De munteenheid in de Republiek Ierland is de Euro. In Noord Ierland betaal je met Britse ponden. Pinautomaten zijn er alleen in de grotere plaatsen.

 

Voltage

Het voltage in Ierland is 220 Volt. U heeft wel een verloopstekker nodig.