Home » Bestemmingen » Noord-Europa

Noord-Europa

Denemarken is dichtbij, heeft schone stranden, gezellige steden en volop attracties. Een perfecte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen en een ontdekking voor cultuurliefhebbers. In Denemarken is er altijd wel een mooi historisch plaatsje in de buurt, een imponerend kasteel, een spectaculair museum of een spannend attractiepark. En net zoals de Nederlanders, fietsen de Denen heel wat af. Door het hele land liggen bewegwijzerde fietspaden, maar liefst 12.000 kilometer in totaal. Er zijn 11 nationale fietsroutes die je herkent aan de rood-witte nummers op een blauwe ondergrond. Bijkomend pluspuntje: omdat Denemarken vrij plat is, zijn de fietsroutes ook geschikt voor kinderen. Met een vakantie in Denemarken doe je de kinderen een groot plezier.

 

Noorwegen is het land van de overtreffende trap. Hier zijn steile fjorden met de steilste trein van Europa (en terug naar beneden lekker op de fiets!). De grootste lichtshow ter wereld: het noorderlicht. Gletsjers, Noorwegen heeft het allemaal. Besluit je eenmaal te gaan, dan ga je waarschijnlijk vaker. Want een vakantie in Noorwegen is betoverend in elk seizoen. De Noorse natuur is absoluut uniek. Het dramatische berglandschap van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen, of het onwereldse Hardangervidda plateau. Oog in oog staan met een muskusos of een eland. Een huskytocht maken door een sneeuwwit landschap. Jagen op het noorderlicht. De onwerkelijke eerste aanblik van de Lofoten. Naast de spectaculaire natuur heeft Noorwegen ook een bruisend cultureel leven. Een stad als Oslo is een uitstekende bestemming voor een citytrip. Duik in de geschiedenis op zoek naar de Vikingen. Reis mee met grote avonturiers als Amundsen en Nansen. En ook al ben je in de stad, je merkt tijdens je vakantie in Noorwegen dat de natuur altijd dichtbij is.

 

Zweden heeft mij verwonderd, de gastvrije mensen, de ruimte, heerlijk rustig rijden. Fjällbacka is een leuke plaats bekend van de schrijfster Camilla Lackberg, waar je dan ook verschillende wandelroutes langs locaties die in haar boeken voorkomen, kan doen. De verhalen komen tot leven! Verder zijn er meerdere historische plaatsen, waar je de pre historie kunt herbeleven in Vitlycke, een Unesco site met oude rotstekeningen, heel bijzonder. Zelfs in hartje zomer (eind juli-half augustus) kun je hier nog het gevoel hebben dat je alleen bent op de rivier met de kano en picknicken op een eilandje. Ultiem genieten!

 

Finland kan zowel in de winter als zomer een mooie vakantiebestemming zijn. Een wintervakantie in Finland betekent actie in de sneeuw. Van een spectaculaire sneeuwscooter tocht tot een sledetocht met husky's. Van een overnachting in een sneeuwkasteel tot het genieten van het kleurrijke noorderlicht in een glazen iglo. En om bij te komen van alle belevenissen ga je ontspannen in 1 van de ruim 3 miljoen sauna’s, die Finland rijk is. Welke vakantie je ook kiest, een ding staat vast. Een vakantie in Finland in de winter zal je nooit vergeten.

In de zomer is een vakantie in Finland  genieten van de rust, ruimte en de vele mogelijkheden om in de vrije natuur te zijn. Het land van de middernachtzon, sauna en de duizend meren. In de vele uitgestrekte bossen vind je ook het mooiste wildleven. Misschien spot je wel een beer of een wolf. En in het hoge noorden, in Fins Lapland, sta je ineens oog in oog met een rendier of een eland. Naast de prachtige natuur bezoek je idyllische stadjes. De Finse hoofdstad Helsinki of een van de vele culturele bezienswaardigheden. 

 

IJsland is het eiland van kleurrijke contrasten en grafische structuren. Diepe fjorden uitgesleten door ijs, zwarte stranden, blauwe gletsjermeren met witte ijsbergen en heldergroene valleien. De aardplaten schuiven hier beetje bij beetje uit elkaar en maken brede scheuren in de grond. Geisers spuiten het water hoog in de lucht. Modder blubbert uit holen. Watervallen komen donderend naar beneden vallen. Als je dit spektakel van gigantische oerkrachten van nabij wil meemaken, kom dan voor een vakantie naar IJsland.

 

In de winter is IJsland een witte wereld van gletsjers, besneeuwde vulkanen en bevroren watervallen. Er zijn minder toeristen en dus ben je helemaal één met de ongerepte natuur. Bovendien is er van september t/m maart een goede kans dat je noorderlicht te zien krijgt. Dansende roze en groene pluimen die de lucht in de avond kleur geven en dat op maar 3 uur vliegen van Nederland. Naast deze natuurpracht biedt Reykjavík volop cultuur: het is een van de meest trendy steden van Europa.