Home » Bestemmingen » Nederland

Nederland

Fietsreis Dwars door West-Zeeuws-Vlaanderen

 

Fietsend door het prachtige achterland van West-Zeeuws-Vlaanderen en het leukste dorp van Zeeland

 

Vijf dagen heerlijk fietsen in het meest zonnige stukje Nederland en genieten van de rust en bourgondische leefstijl is wat deze reis inhoudt. In het meest zuidwestelijke puntje van ons land vind je dit uitzonderlijk gebied wat het verkennen meer dan waard is. Een gebied dat gaat over leven met het water dat ons bijna omringt, over pionieren en ontdekken. Je vindt er prachtige stranden met bovenop de dijk een enorm breed en lang fietspad van Breskens tot aan Cadzand. Deze reis voert je in vijf dagen van de kust naar het mooie achterland met uitgestrekte polders en natuurgebieden, een oase van ruimte en rust. En heerlijke fietspaden natuurlijk!

 

Je vindt er bijvoorbeeld de vissersplaats Breskens, het kunstenaarsdorp Groede met het befaamde Slijkstraatje, Sluis met het enige Belfort van Nederland, badplaats Cadzand en cultuurhistorisch Aardenburg. De eerste twee overnachtingen vinden te midden van dit alles plaats in het buurtschap de Marolleput, vlakbij Nieuwvliet. In deze B&B met theetuin en zelfgemaakt lekkers kom je thuis na een dag vol indrukken. De gastvrouw kan je van alles vertellen over de streek en er zijn oud-Vlaamse spelen in de schuur.

 

Het tweede deel van de reis vindt plaats rond Aardenburg, hier verblijf je in een gastvrij familiehotel, midden in het dorp bij de kikkers. Nu bevind je jezelf in het zuiden van de streek, niet ver van de grens. Er is een route die de grens overgaat, maar dit hoeft niet. In deze reis bezoek je de highlights van West-Zeeuws-Vlaanderen en neem je een duik in de rijke geschiedenis van dit gebied. Je fietst door polders, waar vroeger water was, langs de Staats-Spaanse linies van de 80-jarige oorlog. In de vele musea die deze streek rijk is, kunnen de enthousiaste gastheren- en vrouwen je ontzettend goed informeren en meenemen naar die tijd en dat varieert van de middeleeuwen tot nu.

 

Dag 1: Vanaf de trein neem je de veerboot uit Vlissingen en dan kom je aan in Breskens, een rustieke vissersplaats met allerlei winkelmogelijkheden en diverse eetcafés en restaurants. Breskens is het vertrekpunt voor de fietstocht van vandaag. Je volgt de kust en neemt het brede fietspad langs het strand richting de vuurtoren, deze is te bezichtigen! Je neemt dit fietspad tot aan Nieuwvliet-Bad, knooppunt 10. Dan buig je weg van de kust richting Nieuwvliet, een pittoresk dorp met een gemoedelijke sfeer. Via de Mettenijedijk, natuurgebied De Knokkert en de polderdijk fiets je naar Zuidzande en verder naar Oostburg. Oostburg is hier de plaats met meer winkels en een grotere markt met verse producten op woensdag. Van Oostburg ga je richting Schoondijke via de Lange Heerenstraat tot aan de rotonde, oversteken en een stukje terug op de parallelweg om rechtsaf te slaan aan de Klittenweg richting de Krabbedijk. Vanuit hier neem je de Scherpbierseweg naar Groede. In het centrum vind je de historische markt met trapgevels en de Grote Kerk en omliggende met kinderkopjes geplaveide straatjes. Hier zijn verschillende terrasjes en eetgelegenheden. Een uniek straatje is het Slijkstraatje waar het Vlaemsch Erfgoed gevestigd is met een winkeltje, een smederij, een herberg en een bakker. Duik in de geschiedenis van deze bijzondere streek. Vanuit Groede is het niet ver meer naar je verblijfsaccommodatie in de polder bij Nieuwvliet. 

Deze route is 40 km (een kortere route is ook mogelijk) of je kunt ook de directe route nemen van Breskens naar de accommodatie (10 km). 

Lunch mogelijkheden op het strand en in de dorpen. Halfpension is mogelijk, het diner gebruik je dan in Nieuwvliet dorp in een gezellige bruine bistro op 2,5 km van de B&B.

 

Dag 2: Vanaf hier kun je alle richtingen op, een aanrader is de oranje route waarop je eerst moet aansluiten vanaf knooppunt 84 naar 44. In totaal is de hele route 45 km. Je komt door Cadzand en via Cadzand-Bad naar het natuurgebied het Zwin. Daarna vervolg je je weg langs het water naar Retranchement, een leuk grensdorp met oude vestingwallen, een wandelroute van 4,5 km. Het is een onderdeel van de Staats-Spaanse linies, die je overal in deze streek terugvindt. Voor meer informatie over dit erfgoed raden wij aan om het museum het Bolwerk te bezoeken in IJzendijke, een ander vestingdorp ten oosten van Oostburg. Halfpension mogelijk; diner in Nieuwvliet op 2,5 km van de B&B.

 

Dag 3: Op deze dag check je uit bij de B&B en je bagage wordt vervoerd naar het volgende logeeradres in Aardenburg, het betreft een familiehotel waar je gastvrij ontvangen wordt en waar je kunt genieten van een drankje, een heerlijk ontbijt en eventueel lunch en diner. Halfpension dus mogelijk. Vanaf de B&B zijn er twee mooie routes mogelijk.  De eerste route voert je door de polders naar naar Retranchement (hoeft niet dezelfde weg te zijn als gisteren), door het natuurgebied het Zwin, langs Knokke, een stukje door België en dan via het mooie stadje Sluis naar Aardenburg. Totaal komt op 35 km ongeveer. De tweede route voert je richting Waterlandkerkje, eventueel IJzendijke, naar Goedleven tegenaan de grens met België. Vervolgens volg je de route via de Liniedijk naar de Molenweg naar het dorp Sint Kruis, een sfeervol dorpje omringd door kreken. Niet te missen is de 15e eeuwse stompe toren van de Nederlands Hervormde Kerk, ook wel De Peperbusse genoemd. Tijdens de reformatie werd deze katholieke kerk protestants en de pastoor de eerste dominee. Vanaf Sint Kruis is het nog een mooie weg naar Aardenburg (totaal van deze route is tussen de 35 en 40 km). Aardenburg staat bekend om haar Romeins verleden en de beste start om hier meer over te weten te komen is in het Archeologisch museum. Mis ook de 1000 jaar oude St. Baafskerk niet. Je overnacht 2 nachten in familiehotel 's Lands Welvaren aan de Kaai met de Kikkerfontein. 

 

Dag 4: Na een heerlijk ontbijt vertrek je weer op de fiets voor een mooie route door het Zeeuwse landschap. De Meetjeslandroute is 48 km en gaat ook ruim over de grens naar België. Mocht dit door omstandigheden niet kunnen, dan kan de route worden aangepast. Je gaat naar het noorden richting Oostburg en buigt dan af naar Waterlandkerkje. Je vervolgt de route via de Stroopuit en het Plakkebord naar het zuiden richting Sint Margriete in België. Je fietst door prachtige polders en natuur en zonder dat je het waarschijnlijk in de gaten hebt langs vele historische plaatsen. De route gaat verder door Meetjesland, wat bekend staat om de natuur en de ruimte in Oost-Vlaanderen. Bij Sint-Laureins vind je kreken en polders, maar er zijn ook leuke bezienswaardigheden. Bezoek zeker de Sint-Laurentiuskerk met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw.Het mooiste gebouw hier is het Godshuis met de prachtige koepel. Via een mooie weg kom je aan in Belgisch Middelburg, niet te verwarren met de hoofdstad van de provincie Zeeland. De naam bewijst wel de link tussen beide landen. Via Heille kom je dan terug aan in Aardenburg bij het hotel.

 

Dag 5: Nog één keer genieten van het heerlijk bourgondisch ontbijt en dan weer inpakken. Je kunt de bagage laten staan en vertrekken richting Breskens. De mogelijkheden variëren van 20 tot 30 km. De leukste route is de langste. Vanaf Schoondijke rijd je door naar Sasput en Nummer Eén en dan kun je op het fietspad langs de Westerschelde fietsen tot aan de jachthaven van Breskens. Op de Hooge Platen voor de kust kun je vaak zeehonden zien zonnen (met verrekijker zie je ze echt goed). In Breskens kun je nog verse vis eten aan de jachthaven en een bezoek brengen aan het Visserijmuseum. Wanneer het tijd is om te vertrekken, dan fiets je naar de veerhaven en maak je met de fiets de overtocht. In Vlissingen stap je dan op de trein en kun je heerlijk bijkomen van een geweldige fietsvakantie door het meest zuidwestelijke puntje van Nederland!Prijs: vanaf 215,- p.p. met ontbijt

Halfpension toeslag: 29,50 p.p.p.d excl. drankjes

Single kamer toeslag: 140,-

Toeslag juli/aug.: 35,- p.p.

 

Inclusief:

* 2 overnachtingen in/rond Nieuwvliet in een 2-persoonskamer met douche en toilet op basis van logies/ontbijt

* 2 overnachtingen in Aardenburg in een 2-persoonskamer met bad of douche en toilet op basis van logies/ontbijt

* bagagevervoer

* een fiets-/wandelkaart met de routes

 

Exclusief:

* toeristenbelasting

* bijdrage SGR

* reis- en annuleringsverzekering 

* reserveringskosten