Home » Bestemmingen » Groot-Brittanië en Ierland

Groot-Brittanië

 

Ten westen van Nederland ligt een groot eiland, namelijk Groot-Brittannië en het bestaat eigenlijk uit drie "landen", Engeland, Wales en Schotland.

 

Bij Brittannië denk ik ook aan Bretagne in Frankrijk en de oorsprong van deze landen is hetzelfde. Keltisch. Staat voor mystiek, stenen, ruigheid, puurheid. De kern waarom iemand naar deze landen gaat, is deze speciale sfeer, die je voelt wanneer je door deze landen rijdt, maar nog meer bij bepaalde magische plekken, zoals het welbekende Stonehenge. Echter er zijn nog zoveel meer redenen om naar deze bijzondere landen te gaan:

  • Iedereen wil minstens één keer in zijn leven in Londen geweest zijn, the place to be!
  • Engeland staat voor romantiek
  • De overweldigende natuur van de Highlands van Schotland
  • Herten spotten in Dartmoor en Exmoor National Park
  • Oude tijden in kastelen beleven, zelfs overnachten
  • Prachtige tuinen bezoeken
  • Groene heuvels, rotsachtige kusten
  • Genieten van subtropisch Cornwall
  • Schitterende bergen in Wales

 

Engeland is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, de ferry en de Eurostar. In de meeste gevallen sta je in ongeveer twee uur in Engeland! Ook bestaat de Eurotunnel waarmee je met je eigen auto de trein in rijdt en in niet meer dan 35 minuten van Calais in Folkestone staat. Eenmaal aangekomen rijd je links de weg op en wijst het zich vanzelf.

 

In Zuidoost-Engeland vind je de regio’s Kent en Sussex, deze staan bekend om de prachtige tuinen, sommige zijn zelfs wereldberoemd! Ook vind je hier veel kastelen, mondaine badplaatsen en nog echt antiek. Er is een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden langs landelijke wegen en pittoreske dorpen. Bij veel kastelen, bijvoorbeeld Windsor Castle worden er ridderfestijnen gehouden, leuk voor de kinderen evenals kinderboerderijen en themaparken, bekendste zijn Legoland en de Harry Potter Studios. De locaties uit deze film- en boekenreeks kun je ook volgen met een gids door de straten van Londen, de hoofdstad. Een multiculturele metropool, waar het een paradijs is voor shoppers met 30.000 winkels uiteenlopend van topmerken in Bond Street tot alternatief op de straatmarkten van bijvoorbeeld Camden. Verder staat Londen natuurlijk bekend om Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral en de Tower Bridge over de River Thames. In Londen kom je aan vertier niets tekort.

Andere steden waar je terecht kunt, zijn de universiteitssteden Cambridge en Oxford. Wil je Shakespeare ontdekken, ga dan naar zijn geboorteplaats, Stratford-upon-Avon. In veel theaters door het hele land worden zijn spelen nog altijd opgevoerd, een must see!

 

We zijn nu in een ‘Area of Oustanding Beauty’ beland, the Cotswolds. Glooiende heuvels, romantische cottages, gebouwd van de kenmerkende Cotswold Stone. Hier in de buurt ligt Bath, bekend van de badhuizen gebouwd door de Romeinen. En de beste high tea neem je in stadje Marlborough.

In Wales vind je de Keltische cultuur vooral in de legende van King Arthur en in de taal. Een boekenwurm moet naar Hay-on-Wye gaan, het dorp vol tweedehands boekenwinkeltjes met oude boeken van bijvoorbeeld Robert Burns en William Blake. De wandelaar kan zijn hart ophalen in Wales, zoveel bergen en prachtige natuur! Zoals Brecon Beacons, Snowdonia en de kust van Pembrokeshire.

 

Schotland is het beste te bereiken met het vliegtuig en met de nachtovertocht naar Newcastle. Vanaf hier rijd je zo naar Edinburgh, de hoofdstad met het indrukwekkende Edinburgh Castle en gezellige pubs. Er zijn leuke tours met een gids door de donkere steegjes van de stad, natuurlijk ’s avonds laat. Wanneer je van de Lowlands door het land van Braveheart naar de Highlands rijdt, kom je langs mistige meren, zoals Loch Lomond en natuurlijk Loch Ness. Hier kun je een cruise maken met als picknick plaats Urquhart Castle. Je voelt hier een bepaalde sfeer, je moet er geweest zijn om het te kunnen bevatten. Isle of Skye, Fort William, Glen Coe en de hoogste berg Ben Nevis zijn niet te missen hoogtepunten van dit mystieke land!

 

Voor een relatief klein land heeft Engeland ontzettend veel prachtige wandelpaden langs de kust. Een aantal van de mooiste kustwandelingen komen langs centrale punten die aansluiten op legendarische lange afstandswandelpaden.

Deze Engelse hiking-hotspots krijgen na 2020, wanneer het England Coast Path officieel opent, waarschijnlijk nog meer aandacht. Met meer dan 4500 kilometer wordt dit het langste onderhouden en gemarkeerde kustwandelpad ter wereld. De route zal van de Schotse tot de Welshe grenzen vlak langs de kust slingeren. Krijg jij al zin om je wandelschoenen uit de kast te trekken? Hoogstwaarschijnlijk zullen zelfs de meest ervaren wandelaars er bijna een jaar over doen om de wandeling uit te lopen. Al met al een legendarische wandeling dus. 

 

In Groot-Brittanië is zoveel te zien en te beleven dat je tijd te kort komt, voor inspiratie neem contact op met mij als specialist en je maakt de reis die jij wilt!